Sistem saati: Çar Tem 09, 2008 3:08 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: YAVUZ TOP
İletiTarih: Cum Nis 14, 2006 10:22 am 
Editör
Kullanıcı avatarı

"1950 yılında Erzincan’ın Tercan İlçesinde doÄŸdum. O yıllarda Tercan ve civar köyleri Erzurum’a baÄŸlı olduÄŸundan, nüfusum Erzurum’un AÅŸkale İlçesine kayıtlıdır.

7 yaşımdan beri baÄŸlama çalmaktayım. 1967 yılında, 17 yaşımda iken TRT İstanbul Radyosu sınavlarını kazanıp “YetiÅŸmiÅŸ BaÄŸlama Sanatçısı” olarak, hiçbir staj ve kursa tabi tutulmaksızın yayınlara katılmaya baÅŸladım. Müzik çevrelerinde süratli baÄŸlama çalmam nedeniyle virtüöz olarak nitelendirilmekteyim.

1976 yılında açılan İTÜ Türk MüziÄŸi Devlet Konservatuarı’nda “BaÄŸlama Hocası” olarak görev yaptım. 1980 yılında bu görevimden ayrıldım. Halk müziÄŸimizin çaÄŸdaÅŸlaÅŸabilmesi ve evrensel düzeye gelebilmesi için, çalışmalara baÅŸladım. Bunun için halk çalgılarından oluÅŸan bir orkestra kurdum. Halk MüziÄŸi tarihimizde ilk kez “Çok Sesli Halk MüziÄŸi” denemeleri yaparak, televizyon ve radyolarda yayımlanmasını saÄŸladım. Bu çalışmalar sırasında Halk MüziÄŸindeki yaylı grubu ve bas eksikliÄŸini görerek, Asya ve Anadolu kaynakları araÅŸtırmalarımla “Halk MüziÄŸi Konrbası, Halk MüziÄŸi Çellosu, Halk MüziÄŸi Kemanı, Yaylı Kopuz, ıklığ) yaptım ve Halk MüziÄŸi çevrelerinde kullanılmasını saÄŸladım. Bu çalışmalarla müziÄŸimizi geliÅŸtirirken o müziÄŸi üreten müzik aletlerinin de evrimini tamamlamasını ve kaybolmaya yüz tutmuÅŸ müzik aletlerimizin günümüzde yeniden kullanılmasını amaçladım. BaÄŸlama sanatçılığının yanı sıra sesimi de kullanarak yedi tane kiÅŸisel, yedi tane de “Muhabbet Grubu” diye bilinen arkadaÅŸlarımla albüm yaptım. Londra, Kopenhagen, Paris, Köln, Viyana, Amsterdam, Lahey, Metz, Berlin, Zürih, Lozan, Bern Sidney, Melburn, Frankfurt gibi dünyanın çeÅŸitli kentlerinde halk müziÄŸimizi baÅŸarıyla temsil ettim.

Tarihinde ilk kez Timur Selçuk Şefliğinde, Devlet Senfoni Orkestrası ile konserler verdim.

GerçekleÅŸtirdiÄŸim film üzekleri ile çeÅŸitli ödüller aldım. 300’e yakın halk türküsü derleyerek halk müziÄŸi repertuarımıza kazandırdım. ‘Gafil Gezme ÅžaÅŸkın ve Yarim Senden Ayrılalı gibi çok sevilip söylenen türküler de bunların içindedir.)

Halk MüziÄŸi formunda 50’ye yakın türkü besteledim (SevdiÄŸim bir Gün Bana ve Bu dert Halkdan mı gelmiÅŸtir bunlardan sadece ikisi.)

Halk Müziğinin kuşaktan kuşağa aktarılabilmesi ve yaygınlaşabilmesi için, açmış olduğum müzik merkezinde yüzlerce öğrenci yetiştirdim. Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum radyolarında ve çeşitli Devlet Korolarında ses ve saz sanatçısı olarak görev yapmaktadırlar.

Halen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde solist sanatçı olarak görev yapmakta.

İstanbul-Kadıköy’de adımı taşıyan “Yavuz Top Halk MüziÄŸi Merkezi”nde hocalık ve yöneticilik yapmaktayım.

Ülke insanımızı, çeşitli müziklerin etkisinden kurtarabilmek, kendi müziğimizin günün müzik ihtiyacı ve sovundunu yakalamakla olası olduğunu düşünüyorum. Halkı sevmenin yolunun halkın ürettiği güzellikleri (müzik, edebiyat vs.) sevmek ve kuşaktan kuşağa aktararak yaşatmakla ilgili olması gerektiği inancımdan dolayı yaşamımı bu anlayışa göre düzenlemiş durumdayım.

Lise mezunuyum, evliyim ve Ezgi ve Deyiş adında iki kızım var. "

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Sal May 02, 2006 9:55 pm 

teşekkürler...

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir