Sistem saati: Çar Tem 09, 2008 3:40 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 3 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Seza KIRGIZ
İletiTarih: Pzr Kas 11, 2007 5:38 pm 
Kullanıcı avatarı

Resim

Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin soprano sesli solisti. Türkü de okuyor ama onu farklı kılan operadaki görevini sürdürürken bu işi yapması. Çünkü operacıların türkü okumaları yasak. Cezalara, uyarılara, ikramiyelerinin kesilmesine aldırmaksızın türkü okumaya devam ediyor.

Bir gün televizyonda Pavarotti, Carreras ve Domingo üçlüsünün operayı yaygınlaştırmak amacıyla İtalyan halk şarkılarını yorumladıklarını görür ve "operayı halka tanıtmak için neden türkülerimizi seslendirmiyoruz" fikrinden yola çıkarak bu anlamda müzikal çalışmalara imza atmaya, albümler yapmaya başlar. Ancak operacı arkadaşlarının sert tepkisi ile karşılaşır. "Seza senin sesin çok güzel, bu materyali türkülerde harcıyorsun" diyenler hatta kendisine karşı tavır alanlar olur. Köstek olmayı tercih eden arkadaşları operaya hizmet adına büyük konser salonlarında elit tabakaya arialar okurken Seza Kırgız'ın hizmet anlayışı bununla sınırlı kalmaz. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bedava konserler vererek, halka operayı anlatmaya, sevdirmeye çalışır.

"Bingöl'den Varto'ya, Şırnak'tan Adıyaman'a kadar tam 12 yerde hiçbir ücret almadan konser verdik. insanlar beni tıpkı bir batı dinleyicisi gibi kucakladı. Oysa benimkisi opera türkü karışımı bir tarz. Onlara operayı anlattım. Konserlerimizi günde 12 saat yolculuk yaparak verdik. Evime döndüğümde tam yedi kilo vermiştim. Türkiye'de hiçbir opera sanatçısı bunu yapamaz. Bizler biraz narin insanlarız. Görkeme ihtişama alışmışız. Kolaysa gidip orada söylesinler şarkılarını" ...

Sanatçı kayserili. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun. 30 yıldır opera okuyor. Türkülere ise annesinin kulağına okuduğu ninnilerle sevdalanmış, gesi bağları'yla büyümüş. Yakın dostu Tolga Çandar, Seza Kırgız'la yaptıkları çalışmaların Ruhi Su - Sümeyra birlikteliğinin bir devamı olarak nitelendiriyor.

Albümleri:

- Yolun yarısı - 1997
- Yolları almışlar - 1999
- Har - 2000
- Aşikar - 2002 (Tolga Çandar ile)
- Kavuşmalarımız - 2004
- Nina aria antiche - 2007

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: Seza KIRGIZ
İletiTarih: Pzr Kas 11, 2007 6:01 pm 
Kullanıcı avatarı

Emine teşekkür ederim. Severek dilediğim bir isim...

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: Seza KIRGIZ
İletiTarih: Pzr Kas 11, 2007 6:46 pm 
Site Admin

Harika bir ses.
Ayvaz Güzellemesi'ni hala zevkle dinliyorum.
Tolga Çandar'la olan albümünü biliyorum. Doğrusu diğerlerinden haberim yoktu.
Teşekkür ederim.

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 3 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

Git: