Sistem saati: Cmt May 17, 2008 2:03 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: TÜRKÜ BABA!!!
İletiTarih: Çar Ağu 29, 2007 1:49 am 

Değerli araştırmacı Halil Atılgan hocanın BİR TÜRKÜ BİN REZALET makalesindeki sözlerine katılmamak elde değil.Bu konuda tam bir kepazelik yaşanıyor.İnsanımızın kendi edebiyatından,müziğinden kısacası kendi kültüründen bu kadar uzak veya uzaklaştırılmış olması beni kahrediyor Halil Hoca gibi.Bu konuyla ilgili içler acısı bir örnek de ben vermek istiyorum.Bildiğiniz gibi ülkemiz babalardan geçilmiyor ve artık türkülerimizin de babaları çıktı.Ama ne babalar!Bu babalarımızdan ön adı TÜRKÜ BABA son adı F.K. olan muhterem sanat ve türkü adamı:) yıllar önce yaptığı bir albümde Denizli'den bir zeybek okumuştu."Zobalarında Guru Da Meşe Yanıyor" buraya kadar güzel.Ben de bir Denizli'li olarak yöremin türkülerini duymak hoşuma gider elbette.Ama bundan sonrası bir facia!Sadece bir cümlesinden örnek vereceğim ve bu da yetecek zaten.Babamız türkünün ikinci kıtasında şöyle başlıyor;

KAR MI YAĞIYOR YAREN ŞU GÖNEN'İN DAĞINA EFEM

Bunda ne var diyeceksiniz belki.Ama bu bir tek cümledeki berbat durumu anlatayım şimdi.Türkü, dediğim gibi Özay Gönlüm tarafından Denizli'den derlenmiş ve TRT repertuarına kazandırılmış.Peki Gönen neresi Isparta'nın bir ilçesi ve bir de Balıkesir'in.Yani Denizli ile bir ilgisi yok.Buradaki doğru cümleyi yazarsam durum daha iyi anlaşılacaktır.TRT repertuarında olduğu gibi aynen yazıyorum;

GAR MI YAĞIPBA YARENGÖME'NİN DAĞINA EFEM

Buradaki "yağıpba" sözcüğü yöresel konuşma biçimidir ve "yağıyor" anlamına gelir.Örn:gelipba,gidipba,oturupba....v.s.

Yarengöme sözcüğü ise hem Tavas ilçesinin eski adı hem de dağın adıdır.Bileşik bir kelimedir.Yaren;eş,dost,yoldaş anlamındadır.Göme ise,küme,topluluk anlamındadır.Yani Yarengöme kelimesini Dostlar Topluluğu olarak anlayabiliriz.

Burada da görüldüğü gib babamız hiç bir şekilde ne notasını,ne doğru sözlerini araştırma,bir bilene danışma gereği duymadan canının istediği gibi uydurmuştur.

Kültür ürünleri bir toplumu var eden şeyler bütünüdür.Dolayısıyla bunları doğru anlamak en azından anlamaya çalışmak,sonraki nesillere de anlatmak hepimizin hayati görevidir.Çünkü bizi biz yapan şeyleri bu kadar kolay ve ucuz harcayarak sadece kendimizi yok ederiz.

Son olarak Pertev Naili Boratav hocanın bir sözünü eklemek isterim;" Halkın her beğendiği şey güzel değildir.Ancak güzel olan herşeyi halk beğenir."

Sevgiler....

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 İleti başlığı: Re: TÜRKÜ BABA!!!
İletiTarih: Per Ekm 04, 2007 6:26 pm 
Site Admin
Kullanıcı avatarı

Teşekkür ederim.

Benim için önemli bilgiler var yazınızda...

.............. Resim

Resim

Profile bak  

İletiTarih: Çar Ekm 31, 2007 10:00 pm 
Kullanıcı avatarı

Paylasiminiz icin Tskler..

Profile bak  

İletiTarih: Çar Nis 30, 2008 6:57 am 

paylaşım için teşekkürler can...emeğine yüreğine sağlık

http://www.aliyolu.com