Sistem saati: Cum Tem 04, 2008 9:34 pm

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 26 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: dede sazı
İletiTarih: Çar Kas 07, 2007 8:24 pm 

Düzenler:
Bağlama boyutundaki dede sazı için arguvan ve Maraş elbistan köylerinde bildiğimiz bağlama dizeni kullanılıyor.
Cura biraz farklı: Altta 1 üsste2 olmak üzere 3 tel (orta tel yok yani)
Alt tel La üst teller ise Mi'ye çekiliyor. Yani bağlama düzenindeki alt ve üst tel notaları... Fakat karar sesi bağlamanın karar sesi gibi elde edilmiyor. Alt tel boş, üst teller küçük parmakla alt telin sesinin elde edileceği perdeden kapatılarak elde ediliyor.
Bu aynı zamanda rahmetli Nesimi Çimen'in curasının düzeni olmuş oluyor.

Zaten kendisi Maraş Elbistan yöresi tavrıının bir uzantısı olan Kayseri Sarız tavrının sembol ismi..
Orijinalde bu 2 sazda da perde sayısı 12. Yani si bemol2 gibi ara sesler yok sadece yarım ve tam sesler... Sadece si natürel perdesi çok hafif si bemol2 ye doğru kaymış...

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
İletiTarih: Sal Arl 04, 2007 11:44 pm 

Ee cok güzel özetledinde beyondeniz!!! Elbistanda Buldum ve aldım... Oradayken Tuncay Balcı ile karsılastım ve oda 1 tane aldı ondada war yani... Ruzba dan söz ediorm..

Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 05, 2007 11:03 am 
Kullanıcı avatarı

Evet bahsettiğin Ruzba.Elbistan'da Mehmet ustaydı adını yanlış hatırlamıyyorsam.O yapıyordu.Ben de ondan aldım.Nesimi Çimen'den önce Elbistan'da Görgü Cemlerinde dedeler çalıyorlar cem sırasında.Nesimi baba ile bütünleşti ve Nesimi babadan dersler alan Hasret Gültekin tezene kullanarak Erzincan tezenesi tavrı ile de çalmaya başladı..Örnek dinlemek isteyenlere Hasret Gültekin'in Karasaban isimli türküsünü dinlemelerini öneririm öncelikle.Ulaş özdemir'in Ummanda albümünde de çok güzel Ruzba örnekleri var.Aşk dolu..

Resim

Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 05, 2007 5:28 pm 
Kullanıcı avatarı

Bir de "Erkan Oğur - İsmail Hakkı Demircioğlu - Mecnunum Leylamı Gördüm" girişindeki solo ruzba ile Erkan Oğur tarafından yapılmış...
Erkan Oğur - Okan Murat Öztürk - Hiç" albümünde de ruzba kullanılıyor
...

Kuddusi

Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 06, 2007 10:10 am 
Kullanıcı avatarı

Çok güzel bir konu arkadaşlar, bende de dede sazı yok keşke bir yerlerden bir tane bulabilsem. Paylaımlarınıza devam edin lütfen. Hatta elinde dede sazı olan arkadaşlar kısa ses kayıtları yapabilirlerse çok sevinirim.

Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 19, 2007 5:12 pm 

Selam,
Dede sazı bulmuş olanlar kendilerini şanslı sayabilirler. Çünki bulmak hakkaten zor. Arguvanda Sinemil mezrasında sinemil ocağından gelen dedeler balta saz yaparak ve satarak bu sazı 200 250 yıl boyunca o yöreye sevdirip benimsetti. Şimdi bu saz hem Elbistan sinemil ocağı hem de Arguvan ocaklarının milli sazı haline gelmiştir. Maalesef Arguvan kolundaki saz yapımı durmuş durumda Sinemil Mezrasının Dedesi Rıza dede aşşa yukarı 50 yıl önce ölünce oğlu Memedali dede yapıyrodu bu sazı... Ama o da bikaç sene önce felç oldu ve bu sazın yapımı arguvanda durdu... Elbistanda hala yapılıyor olmasına çok sevindim...Bu sazı asrayanları oraya kanalize edelim bari...

Hoşça kalın

Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 19, 2007 5:15 pm 

En güzel örnekleri Muharrem temiz'den de dinleyebilirsiniz...

Profile bak  

İletiTarih: Sal Oca 01, 2008 4:08 pm 
Kullanıcı avatarı

merhaba herkeze.özellikle dede sazlarına para biçilmesini madiyatla aynı kefeye konulamasını sevmiyorum . şuan dede bağlamalar elbistan yöresinde yapılıyor anladığım kadarı ile . bir kaç soru sormak istiyorum
1) dede bağlamalar başka bir yerde daha üretiliyormu
2)üreten kişilerin isimleri varsa atölyeleri gibi bilgiler
3) yapımda kullanılan malzemeler , yapım süresi
4) son olarak dede bağlamaların ücreti nedir

daha da ayrınlılı bilgisi olan canları bekliyorum görüşmek üzere . bilgi paylaştıkça çoğalır.

Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 11, 2008 10:48 am 

Selam dostlar.Önce kendimi tanıtıyım.Ben Mithat Aşıran. Çorum'dan yazıyorum sizlere.Benim naçiz hane bir saz evim var.Ben sitenizi yeni buldum siteyi gezerken dede sazı adlı bölümünüzü gördüm.Bu günlerde elimde bakımını yaptığım bir saz var.Hemde %100 dede sazı ve yapan kişide derviş adıda Merzifon'lu Yan Yatan Ali Derviş.Sazın yapım tarihi 1954 ve sazın ilginç birde öyküsü hatta keramet diyelim ona.İster seniz bunuda daha sonra anlatayım inşallah.Görüşmek üzere.Sevgi ve selamlar.www.guvensazevi.net

Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 11, 2008 10:28 pm 

Selam,

Baba Zula'nın sorularını elimden geldiğince cevaplamak isterim,
* Bildiğim kadarıyla bu sazın yapımı Arguvanda durmuş, Elbistanda devam etmektedir. (Mehmet Usta diye birinden söz edilmekte yanlış hatırlamıyosam)
*İstanbul, Ankara gibi şehirlerde birçok saz evi dede sazı yaptığını iddia etse de yapılan sazlar geometrik olarak dede sazının şeklinde olsa da sesi bam telleri çıkarılmış normal nbir sazın sesinden çok farklı olmamaktadır. Bunun nedeni ise yapım malzemesinin ve tekniğinin orijinalden farklı çalışılmasıdır.
*Yapım tekniğine gelince, Elbistan kolundaki örneklerin gövdeleri genelde ardıç, Arguvan kolununkiler ise kara duttur. Tekne mutlaka oyularak yapılır, ne kadar ince et kalınlığı olursa o kadar makbul sayılır. Teknenin şekli arkası itibariyle balta ağzını andırır. Tekne oranları, en 1 birim derinlik 1,5 birim, tekne boyu 2 birim, bizim normal sazlara göre dar ve derin bir görüntüsü vardır. Tekne oyulacak kütük ,dış yüzü teknenin göğüs tahtası gelecek kısmı olarak düşünülürse, boydan diklemesine4e bölünür, 1 parçası kullanılır. Böylece kütüğün merkezi teknenin sivri yanında kalır. Tekneye alttan bakılınca kütüğün damarları teknenin eni boyunca merkeze doğru birbiri altında küçülen yaylar oluşturur. Sap uzunluğu gövde uzunluğundan 15-18 cm daha uzundur. Sap 2 yörede de çok düzgün lifli çam veya ardıçtır. Diğer yörelerdeki gibi sapta erik, kayın vb sap için alıştığımız ağaçlar kullanılmaz. Tekne kalınlığını belirlemek için eski ustalar sazı boyun kısmından tuttuklarında saz ya yere paralel duru ya da sap, tekneyi havaya kaldırırmış. Yani tekne o kadar ince olmalı. Göğüs tahtası ise ya çok çok düzgün damarlı çam (kesinlikle ladin değil) yada göknar olmalı, göğüs et kalınlığı teknenin en altında 3,5 mm üste boyun kısmına doğru iyice incelir 2 mm kadar olur. Bütün yapıştırma işlemlerinde boncuk tutkal kullanılır. Bu sazların göğüsterine kesinlikle cila vb atılmaz, sazın geri kalanı ya gomalak cila ile cilalanır ya da hiç cila kullanılmaz, zamanla sürtünmeden dolayı kendi parlar. örneker için bakınız youtube'de "ruzba" yada "balta saz" olarak aratın benim 3 kayıdımı bulacaksınız.

Sevgiyle kalın

Profile bak  

İletiTarih: Cmt Nis 05, 2008 9:29 pm 

Selamlar,

Elimde bir adet ruzba saz bulunmaktadır.Ayrı olarak sipariş olursa değerlendiriyoruz.Ruzbayı bir kaç sitede satışa çıkardım.İlgilenenler için sazımızın özellikleri:

_Yarma dut tekne

_Kanada ladini kapak

_El emeÄŸi

_Meşe kökü kaplama,gül burgu

_Zeytin ağacı klavye

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 26 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız