Sistem saati: Cmt Tem 05, 2008 2:12 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Adil Arslan
İletiTarih: Pzr Oca 27, 2008 1:58 pm 
Kullanıcı avatarı

Resim

1962 Dersim doğumlu olan sanatçı 1979 yılında Almanya’ya göç eden ve Berlin’de yaşayan bir saz üstadıdır. 1987 Yılında Carlo Domeniconi ile birlikte birbirinden güzel dokuz semah ezgisini senfonik bir tarzda yorumladıkları “Batı doğu divanı” en beğenilen çalışmasıdır.
Deutsch Türkische Müzik Akademisi’nin kurucusu. 25 yıllık eğitimci sanatçı Berlin’e geliş yıllarını şöyle anlatıyor:
“Aşağı yukarı 79’dan beri Berlin’de bulunmaktayım. 79’dan bu yana bu kentte yaşayan insanlarımızın ortaya koymuş oldukları bir takım sanatsal çalışmalar etkinlikler olayları takip ettim ve bunlardan bir çoğundan dersler çıkararak şöyle bir kanıya vardım. Yapılan çalışmaların büyük bir çoğunluğu sanatsal özveriden uzak, ticari kaygılar güden çalışmalar”
İnşaat işleri ile marangozluğu bir arada yürüten babasını bir kaç yıl önce kaybeden Arslan, yaşadığı kent Dünya Kültür Metropolü Berlin’e zengin Anadolu kültürünü taşıdığı inancında. Arslan’a, bu kültürü yoz hale getirmek isteyenlere karşı da mücadele verdiğini söylüyor:
“Ben 17 yaşına kadar Anadolu kültürü ile büyüdüm. Anadolu kültürünün ne kadar derin bir kültür olduğunu da çok iyi biliyorum. O topraklarda bir sürü medeniyetler yaşamıştır”
Bağlamanın Anadolu Alevilerinde “ Telli Kuran” olarak da adlandırıldığını hatırlatıyor. Arslan, Berlin’de ürettiklerini anlayabilecek kapasitedeki aydın bir çevre ile iç içe olmasının da çizdiği yolda etkin bir rol oynadığına inanıyor:
“Bir yerde ben kendimi bozkırda hissettim. Birileri bu kıvılcımı tutuşturdu ve yanmaya başladı”
Adil Arslan’ın 2008’de yapmayı planladığı çalışma ise bağlama ve klasik batı enstrümanları ile dünyanın en önemli dört quateti dörtlüsünden biri olan ve Londra’da yaşyan Schlingiryan quarteti ile üretmek olacak. BBC ve Londra Kraliyet Konservatuarı profosörlerinden birisi olan bu dörtlünün kurucusu dünyanın dört kıtasında konserler veriyorlar. Bu grupla bağlama ve yaylı dörtlükler için eserler yazılacağını anlatan Arslan, önce Albüm çalışması yapılacağını ve daha sonra ise ortak konserler verileceğini kaydediyor. Ayrıca gelecek ve geçmiş adlı bir çalışmanın altına imza atacak olan Arslan, daha sonra ise tasavvuf müziğ eşliğinde kendi bsteleriye bir Ansambıl eşliğinde icra edeceğini duyuruyor. Sanatçının ürettikleri yapmayı düşündüklerinin bir güvenesidir diyor ve onun gittiği yolun Berlinli pek çok müzisyene yol gösterici olacağındana inanıyoruz.
Profesyonel anlamda semahi ezgilere farklı bir boyut ve bakış açısı getiren sanatçı, yüreği ve emeğini katarak üretiği eserleriyle yaşamımızda yer etmeye devam ediyor.

http://www.cafrande.org

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz