Sistem saati: Çar Tem 09, 2008 6:58 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Edip Akbayram
İletiTarih: Per May 10, 2007 8:16 pm 
Kullanıcı avatarı

[align=center]Resim

29 Aralık 1950'de Gaziantep'te doğdu. Edip Akbayram'ın yoksulluk içinde geçen çocukluğunda ki en önemli olay şüphesiz geçirdiği çocuk felcidir. Edip Akbayram çocukluğu ile ilgili olarak şunları söylüyor:"'Çocukluğumla ilgili yılları ne zaman hatırlasam, hep yüreğim sızlar. Gaziantep'te soyadım gibi ama pek ak olmayan bir bayram arifesinde dünyaya gelmişim. Henüz 9 aylıkken de çocuk felcine yakalanmışım. Bu zalim hastalık yemiş bitirmiş beni. Çocukken akranlarım top peşinde koştururken, ben kenarda oturur izlerdim onları. Heves ederdim onlar gibi koşmaya, oynamaya. Rüyalarımda koşardım hep. Öylesine bir hüzündür ki bu, anlatılır gibi değildir. Ancak yaşanması gerekir. Bazen düşünüyorum da, sesimin yanıklığı o yıllardan gelmiş olmalı. Bağrı yanık büyümem ondan olmalı."
Gaziantep'ten sonra Adana ikinci adresi olur, Edip Akbayram'ın. Kurduğu orkestrayla ilk sahnesine çıktığı kenttir orası. Ve anıları da çoktur Güney'in bu sımsıcak kentiyle ilgili. "Adana'da Selahattin Bey'in Beyaz Saray adlı bir gazinosu vardı. Güney'in en iddialı gazinosuydu. Orada dans müziği yapardık. Gece program sonrasında çorba içerdik. Ama enteresan bir ekiptik biz. Mesela, komi Hasan Bora'ydı ve çorbalarımızı o getirirdi. Program sunucusu Mesut Mertcan'dı. Çorbaları içerken herkes hayallerini yaşatırdı coşkuyla. Ben bir gün çok iyi bir şarkıcı olacağımı söylerdim. Mesut, bu ülkenin en iyi spikerleri arasına nasıl gireceğini anlatırdı. Hasan Bora da eğlence dünyasının kralı olacağını iddia ederdi. Şimdi düşünüyorum da, demek ki üçümüz de inanmıştık ve yüreğimizi ortaya koyduğumuz için de hedeflerimize ulaşmıştık."

Akbayram yoksulluk içinde geçen bir çocukluktan sonra, Gaziantep'te liseyi bitirip kapağı İstanbul'a attığında yıl 1968'di. Liseyi bitirdiği zaman hep öğrenmeyi istediği mesleğin, doktorluğun eğitimini almak için üniversite sınavlarına girer ve diş hekimliğini kazanır: "Özürlü olduğum için hep doktor olmak istedim küçükten beri. Anam da öyle derdi 'Doktor ol oğlum'.Öyle ya, doktor olup ayağımı tedavi edecektim. Sonra diş hekimliği fakültesini kazandım. Ne var ki, müzik ağır bastı sonra. Zaten diş hekimi olsaydım, babamın bana muayenehane açacak parası yoktu ki!".

Anadolu pop, müziÄŸimizde 60'ların sonunda baÅŸlayıp 70'li yıllar boyunca etkisini duyuran güçlü bir dalgaydı. Edip Akbayram, böyle bir dönemde girdi müzik piyasasına. Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan'ın, KaracaoÄŸlan'ın deyiÅŸleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söylemiÅŸlerdi. İlk plağını da lise yıllarında yaptı: ‘‘Kendim ettim kendim buldum.’’ İlk plağını çıkardığı grubun adı Siyah Örümcekler'di. Plakta zaten "Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrası" ve "Edip Albayrak ve Siyah Örümcekler" baÅŸlıkları altında iki farklı baskıyla çıktı.(Aziz Plak-15)

1972 yılında Aşık Veysel'in bir ÅŸiirinden esinlenerek gerçekleÅŸtirdiÄŸi ilk bestesi olan 'Kükredi Çimenler'le, Günaydın gazetesinin yeniden düzenlemeye baÅŸladığı 'Altın Mikrofon’ yarışmasıyla yurtçapında üne kavuÅŸur. 'Aldırma Gönül' ve 'EÅŸkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz' adlı parçalarıyla satış rekorları kıran ve altın plak kazanan sanatçının çeÅŸitli kuruluÅŸlar tarafından verilen 250 kadar ödülü mevcut...

1974'te Dostlar Orkestrası'nı kurdu ve Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu. Özellikle 70'li yıllarda yaşanan sağ-sol çatışmalarında da hedef alınan isimlerden biriydi Edip Akbayram. Yaşadığı ölüm tehlikelerinden bazılarını şöyle anlatıyor: "1978'in İzmir Fuarı'nda Ekiciöver'de çıkıyordum sahneye. Kadromuzda Aşık Mahsuni de vardı. O dönem sağ sol çatışmalarının yaşandığı, kan döküldüğü bir dönem. Bazı kesimler de, bizim komünizm propagandası yaptığımızı iddia ediyordu. Oysa ben hep barıştan ve sevgiden yana oldum. Derken, fuarın son günü bize bir ihbar geldi. 'Aman bu akşam sahnede konuştuğunuza dikkat edin, en ufak bir laf ederseniz tutuklanabilirsiniz. İzleneceksiniz, ona göre' dediler. Ben de Mahsuni babaya anlattım durumu. Ben çıktım, programımı yaptım ve sahneden indim. Benden sonra Mahsuni Şerif çıktı 'Dumanlı Dumanlı Oy Bizim Eller'i okudu ve ağzından şu kelimeler döküldü:

'Çok yakında gidecek bu it oğlu itler!'

Kıyamet koptu tabii. Bizi gazinonun arka kapısından kaçırdılar. Bir baktım ki, Bornova dağlarından kaçıyoruz. Mahsuni Şerif, düşüncelerini, sonunda ölüm olsa bile söyleyen, yürekli bir ozandır.'

Yıl; 1979'du. Dönemin Başbakan Yardımcısı da Bülent Ecevit'ti. Sezen Aksu, ben, Tülay, Hale Hanzade, bir Anadolu turnesindeyiz. Antakya'nın Reyhanlı'sıydayız. Osman Diper, öylesine ilginç bir konser mekanı düzenlemiş ki, müthiş. Konser vereceğimiz salon, Ülkü Ocakları'nın altında. Hayırlısı dedik. İçerisi ağzına kadar doldu. Ama hepimiz de tedirginiz. Farklı bir seyirci topluluğu gibi geldi bize. Sahneye çıkan 'Yaylalar'ı okuyor. Ben 'Kıymayın Efendiler' adlı şarkımla sahneye çıktım ki, ortalık karıştı. 'Edip'i bize verin' diye bağırıyorlar. Sahneye hücum başladı ve ben bir anda Osman Diper'i gördüm. İri yarı bir adamdır o. Beni ensemden tuttuğu gibi kulise uçurdu. Orada bıraksa, linç edileceğim. Benim yerime hemen Sezen Aksu fırladı sahneye. Sezen, Orhan Gencebay'ın şarkısını okumaya başladı; 'Sevenlerin Sağı Solu Belli Olmaz'. Tabii millet oturmuyor ki yerine. Sonunda Sezen Aksu da kaçtı içeriye. Ve hepimiz içerde mahsur kaldık. Bu arada dışardaki azgın kalabalık içeri girmek için ha bire kapılara yükleniyorlar. Bir ara ateşe vermeye karar vermişler. Tıpkı Sıvas'taki Madımak Oteli faciası gibi bir facia olacak. Ancak askeriyeye haber verilince, asker geldi ve bizi kurtardı. Kısacası, Sezen Aksu'yla beni linç edip yakacaklardı. Ben bu olayı Bülent Ecevit'e yazdım ve daha sonra öğrendim ki, bizim can güvenliğimizi korumakla görevli olan memurlar görevden alınmışlar."

80'ler Edip Akbayram ve benzeri müzik yapanlar için zor yıllardı. Arabesk okumasını istediler, büyük paralar teklif ettiler. Reddetti. Sesi soluğu duyulmaz oldu müzik piyasasında. 1981-88 arasında bestelerinin TRT'de çalınması yasaklandı. O günler hakkında şöyle diyor Edip Akbayram: "Bu ülkede arabeskin altın çağını yaşadığı yıllarda asla müzikteki çizgimden ödün vermedim. Zaten 12 Eylül sonrası beni kimse çalıştırmadı. 1980'den 1984 yılına kadar, koskoca bir dört yıl. Zor yıllardı o yıllar. Kimse bana iş vermedi. Karımın bileziklerini ve alyanslarımızı sattık. 12 Eylül sonrası beni canavar gibi görmeye başladılar. Oysa sonra ki yıllarda Ebru Gündeş 'Aldırma Gönül'ü; Nükhet Duru, Nazım Hikmet'i; Soner Arıca da Mahsuni Şerif'in şarkılarını okudu. Onlara bir şey olmadı. Ama TRT yıllar yılı beni yasakladı. Oysa şimdi aynı TRT'de, yasaklanan türkülerimi okuyabiliyorum. Ah o yasaklar. Yalnız sanatçılara değil, bu ülkeye de çok zarar verdi."

Ama 90'ların ortasından itibaren, özellikle ‘‘Türküler Yanmaz’’ albümüyle yeni bir çıkış yaptı ve kendi çizgisinde sapmadan yürümeye devam ettiÄŸini gösterdi. Can Yücel'in, Oktay Rifat'ın, Ahmed Arif'in, Vedat Türkali'nin yapıtlarından bestelenen ÅŸarkılar vardı bu albümünde.

Bir söyleÅŸisinde baÅŸlangıçtan itibaren ne yapmak istediÄŸi sorulduÄŸunda şöyle yanıtlıyordu soruyu: ‘‘Kalıcı bir ÅŸeyler yapmak istiyordum. Fikret Kızılok ve Cem Karaca'nın Anadolu ezgilerini pop çizgisinde söylemelerini örnek olarak aldım. Renk ve çizgide tamamen bir Edip Akbayram olarak geliÅŸtirdim. Toplumcu müzik yapmak istedim. MüziÄŸimde geniÅŸ halk kitlelerinin yaÅŸamı, sorunları olmalıydı. Ancak sivri, ucuz kahramanlıklardan da uzak durmaya çalıştım. İnançlarımdan, düşüncelerimden, politikamdan taviz vermeden, müzik tekniÄŸinden yararlanarak, sorunlu, yoksul, geniÅŸ halk kitlelerine ulaÅŸmak, daha çaÄŸdaÅŸ bir ÅŸeyler yapmak istiyordum.’’

[font=Comic Sans MS]ALBÜMLERİ:[/font]

Dün ve Bugün 2
Moda Müzik (2004)

1. Her Åžey Senin UÄŸruna
2. Gittin Gideli
3. Büyü
4. Saklamayacağım
5. Korkuyorlar
6. Güneşi Hiç Görmedim
7. Senden Haber Yok
8. Tutunamadım Yar
9. Özgürlük - Denize Dönmek İstiyorum
10. Bu Yıl Benim Yeşil Bağım Kurudu
11. Kıymayın Efendiler
12. Deli Olmak İçten Değil
13. Hava Nasıl Oralarda

33'ünçü
Moda Müzik (2002)

1. Merdo
2. Hani
3. Sözüm Ona İnandım
4. Zor İş
5. Yaralar Gönül
6. Suskun
7. İstek
8. Kiralık Kader
9. Baladız Ağıtı
10. DaÄŸlar

Selam Olsun
Müyada Müzik \ Kiss Müzik (2001)

1. Dosta Bizden Selam Olsun
2. Yalan Oldu
3. Yanmam mı Gerek
4. Yaşamdan Ölüme
5. Canım Oğlum
6. Gel Acelem Var
7. Hey Gönül
8. Sevda Sözleri
9. Sevdalara Dargınım
10. Pusu

İlk Günkü Gibi
Prestij (1999)

1. Adaletin Bu mu Dünya?
2. Martılarla Randevu
3. Ah Sensiz
4. Ben Hayatta En Çok Babamı Sevdim
5. Gideyim Yar
6. Suçlayamazlar
7. Vay Beni
8. Åžaha Giden Dost Bezirgan
9. Efkarlıyım
10. Bukağı

Dün ve Bugün
Orjin Müzik (1998)

1. Değmen Benim Gönlüme
2. Darmadağın
3. Gidenlerin Türküsü
4. Nice Yıllara
5. Aman Kerem
6. Mehmet Emmi
7. Aldırma Gönül
8. Garip
9. Eşkiya Dünyaya
10. Hasretinle Yandı Gönlüm
11. Ben Ölürsem
12. Vesikalı Yarim
13. Çocuklar
14. Karadeniz
15. Kibar Gelin

Yıllar
Emre Plak (1997)

1. Yıllar
2. Bu Gecede Bir Hal Var
3. Sokağın Tavanı Kadar
4. Söyle Zalim Dünya
5. Meydan Türküsü
6. Kolum Nerden Aldın Zinciri
7. Unutamıyorum
8. Biyler Bu Vatana Nasıl Kıydınız
9. Gitme Gülüm
10. Gönül Dağı

Güzel Günler Göreceğiz
Emre Plak (1996)

1. Seyreyle Gönül
2. DeÄŸil Misin
3. Anneler Günü
4. Dönülmeyen Gitmeler
5. Güzel Günler Göreceğiz
6. Köhne Liman
7. Ah Yüreğim
8. Gülümsedik Gökyüzüne
9. Sakın Unutma
10. Bize Yazıktır

Türküler Yanmaz
Bayşu Müzik (1994)

1. Aşkolsun Sana Çocuk
2. KuÅŸlar
3. Yitip Giden
4. Bekle Bizi İstanbul
5. Elimdeydi Gül
6. Türküler Yanmaz
7. Kasımpaşa Kıyıları
8. Çıksam Issız Dağlara
9. Gittin Gideli
10. Diyarbekir Gibi

Bir Şarkın Olsun Dudaklarında
Bayşu Müzik (1993)

1. Hakim Bey
2. AkÅŸamlar
3. Ölüm Dedeğin Nedir Ki
4. Ay Karanlık
5. Kızımın Adı Sevgi
6. HerÅŸey Senin UÄŸruna
7. Ağıt
8. Göçmen
9. Beni Kör Kuyalarda
10. Bir Sarkin Olsun Dudaklarinda

Unutamadıklarım
Bayşu Müzik (1992)

1. İnce İnce Bir Kar Yağar
2. Hasretinle Yandı Gönlüm
3. BoÅŸu BoÅŸuna
4. Aldırma Gönül
5. Dumanlı Dumanlı
6. Nice Yıllara
7. Çırak Aranıyor
8. Deniz Üstü Köprüdür
9. Gidenlerin Türküsü

Senden Haber Yok
Bayşu Müzik (1991)

1. Senden Haber Yok
2. Gönlüm Senindir
3. Göklerde Kartal Gibiyim
4. Bir Düş Uçuracağım
5. Çeşmi Siyahım
6. Hasretimdin
7. Seni Sevmek
8. Mor DaÄŸlar
9. İlhan'a Özlem
10. Bir Sohbetin Özeti

Åžahdamar
Bayşu Müzik (1990)

1. Karedeniz
2. Åžahdamar
3. Hava Nasıl Oralarda
4. Güneşi Hiç Görmedim
5. Eşkiya Dünyaya
6. Bu Memleket Bizim (Åžiir)
7. Korkuyorlar
8. Saklayacağım
9. Güneş Battı
10. İsteme Benden
11. AdiloÅŸ Bebe
12. Ben Ölürsem

Özgürlük
Bayşu Müzik (1988)

1. Diren KardeÅŸim
2. Vay Bebem
3. Deli Olmak İşten Değil
4. Haneler
5. Merhaba Çocuk
6. Ölmeyiz Biz
7. Özgürlük
8. Denize Dönmek İstiyorum
9. Büyü
10. Kıymayın Efendiler
11. Canım Efendim
12. Anne

Yeni Gelen Güne Türkü
Sembol Plak 145 (1986)

1. Karanlıkta
2. Hidayet
3. Kara Yazı
4. Sen Nerdesin
5. Dost
6. Geçmiyor Günler
7. Ayrılık
8. Yeni Gelen Güne Türkü
9. OÄŸluma
10. Mehmet Emmi

Dostlar 1985
Sembol Plak 120 (1985)

1. Keyfo Agam
2. Ölürüm
3. Körolasi Gözlerim
4. Sensiz Günlerim
5. Dilo
6. Usta
7.Vesikali Yarim
8. Ogul Büyümeli Kiz Büyümeli
9. Ana Ögüdü
10. Gurbet
11. Dom Dom Kursunu

Dostlar 1984
Sembol Plak 102 (1984)

1. Leylim Ley
2. Bebegim
3. Ey Sevgilim
4. Yalnizim Yalniz
5. Meryem
6. Cocuklar
7. Cirak Araniyor
8. Göreydim Öleydim
9. Unutma Ha
10. Darildim Darildim

Nice Yillara Gülüm
Türküola-382 (1982)

1-Darmadagin
2-Hasretinle Yandi Gonlum
3-Nice Yillara
4-Aman kerem
5-Bitlis'te Bes Minare
6-Kibar Gelin
7-Sinesine Vura Vura
8-Cana kurban
9-Yatar aglarim
10-Sirin Nar
11-Degmen Benim Gamli Yasli Gonlume

Nedir Ne DeÄŸildir?
Yavuz/Burç Plakçılık 503 (1977)

1.Yaralarım
2. Arabam Kaldı Yolda
3. Adam Olmak Dile Kolay
4. Dar Ağacı
5.Kolum Nerden Aldın Zinciri
6. Ayrılık
7.Bırak Beni
8.Mehmet Emmi
9. Haberin Var Mı
10.. Kaşların Karasına

EDİP AKBAYRAM
Sayan LPFS 120 (1974)

1-İnce İnce Bir Kar Yağar
2-Değmen Benim Gamlı Yaslı Gönlüme
3-Dumanli Dumanli Oy Bizim Eller
4- Anam AÄŸlar BaÅŸucumda Oturur
5- BoÅŸu BoÅŸuna
6- Daglar Dagladi Beni
7- Yakar Inceden Inceden
8- Deniz Üstü Köpürür
9- Sev Beni Beni
10- Kükredi Çimenler

***************************[/align]

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per May 10, 2007 8:25 pm 
Kullanıcı avatarı

Fatma teşekkür ederim.

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: selam
İletiTarih: Per May 10, 2007 9:00 pm 
Kullanıcı avatarı

bu bizim fadımede iyi yazmaya başladı eline saglık amcası

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per May 10, 2007 10:20 pm 
Kullanıcı avatarı

Bizim Fadime çok özel bir genç. Kendisine de söyledim. Duyarlı, disiplinli, ilkeli... İletişim kurma konusunda da çok başarılı. Bir iş yerim olsaydı Halkla İlişkiler Müdirem hazırdı :)

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: selam
İletiTarih: Cum May 11, 2007 5:31 am 
Kullanıcı avatarı

sen onu merak etme hülya hanım devrim kaya ve delidervişin danışmanlıgına aldık bile fadımeyi

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Cum May 11, 2007 2:38 pm 
Kullanıcı avatarı

Teşekkürler Fatma. :)

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız