Sistem saati: Cum Tem 25, 2008 12:59 pm

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Sümeyra (Çakır)
İletiTarih: Çar Oca 24, 2007 12:17 pm 
Kullanıcı avatarı

Resim

Ustası öldüğünde 5 yıldır sürgünde günde bulunan ve ondan sonra 5 yıl daha yaşayan Sümeyra Çakır, halk müziğinin klasikleri arasında yer sanatçılardan.

25 Mayıs 1946´da Edirne´de doÄŸan Sümeyra Çakır, İstanbul Teknik Üniversitesi´nde mimarlık öğrenimini sürdürürken İstanbul Belediye Konservatuarı’nda klasik batı müziÄŸi eÄŸitimine baÅŸladı, iki yıl sonra da Ruhi Su´yu tanıdı:

"İlkokuldan beri gerçekleştirilememiş müzik tahsili yapma rüyamı, ancak üniversitede öğrenci olduğum sırada Konservatuvar´ın akşam bölümüne girerek, biraz geç kalmış da olsa, yakalamaya çalışıyordum.
Tam o sırada Ruhi Su´yu duydum. "Bebek Türküsü"nü söylüyordu. Soluksuz kaldım. Bu hayranı olduğum Alman romantikleri Schumann, Schubert ve Brahms değildi. Onları söyleyen seslere de hiç benzemiyordu. Fakat onlar kadar güzel, hatta onlardan daha çok insan ve toprak kokusuyla yüklüydü.
O günden sonra ben de hep türkü söylemeye başladım."

Mimarlığı bırakıp, Ruhi Su´nun öğrencisi olarak müziğe devam eden, birlikte Dostlar Korosu´nu kuran, birlikte "El Kapıları" ve "Sabahın Sahibi Var" albümlerini yapan, birlikte "Pir Sultan Abdal", "Köroğlu" ve "Türküler" gibi konserler veren Sümeyra Çakır, bir süre tek başına konserler vermeye başladı.
Fransa, İngiltere, İsviçre, Batı ve DoÄŸu Almanya, Küba, Yunanistan, Bulgaristan’da sahneye çıktı.

12 Eylül darbesinden sonra bir "Türkiye Haftası”na katılmak üzere Berlin´de bulunan ve bu arada Türkiye´de arandığını öğrenince dönmekten vazgeçip, Almanya´da kalan Sümeyra Çakır, 80´li yıllarda Frankfurt´ta yaÅŸadı.

Sydney´den Helsinki ´ye dünyanın birçok köşesinde sayısını kimsenin hatırlamadığı konserler verip, festivallere katılıp, barış, özgürlük ve sıla türkülerinin yer aldığı albümler yaptı.

"Kadınlarımızın Yüzleri” ve "Allı Turnam" gibi büyük resitallere imzasını attı.

Sümeyra Çakır, bir daha memleketi göremedi, yakalandığı hastalığa yenik düştü ve 44 yıllık yaşam öyküsü 5 Şubat 1990´da Frankfurt´ta noktalandı.

YaÅŸar Kemal

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per Mar 08, 2007 9:05 pm 
Kullanıcı avatarı

Kadife Sesli Bir Türkücü…

Resim

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama