Sistem saati: Pzr Tem 06, 2008 7:52 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 5 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Cemil Demirsipahi
İletiTarih: Per Arl 28, 2006 6:05 pm 
Kullanıcı avatarı

Cemil Demirsipahi

Resim

Ataya Dünden Yarına Saygı Konserinden (28 Aralık 1990)

Kompozitör, besteci, müzikolog, ÅŸef, saz sanatçısı, araÅŸtırmacı, yazar, ÅŸair, avukat olan Demirsipahi, 04.10.1933 yılında İstanbul ilinin BeÅŸiktaÅŸ ilçesinde doÄŸmuÅŸtur. Anne ve baba sülalesi akıncı olup, babası Sipahizadelerden Mustafa, annesi Akıncılardan Hamide Hanım’dır. Fatma ve Nazmiye adlarında iki kardeÅŸi vardır. Maaruf Maarifçi Åževket Süreyya ile Öğretmen Cemile Aytaç’ın kızları Bilge ile evli olup, bu evlilikten Efe ve Eser adli iki çocuÄŸu vardır. Kayınbiraderi ünlü açık kalp operatörü Prof. Dr. Aydın Aytaç’tır. Demirsipahi ilk ve orta öğretimden sonra Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1959/60 yılları arasında tamamlamıştır. Stajını aralıksız devam ettirerek, Ankara Barosu Avukatı olarak mesleÄŸini sürdürmüştür. 1973 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi mezuniyet sonrası Fakültesi Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsünde AraÅŸtırma Görevlisi olarak çalışmış, 1975 yılında Akademik kadroda Öğretim GörevliliÄŸine atanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzikoloji Koordinatörlüğü; Rektörlüğe baÄŸlı Müzikoloji Ana Sanat Dalı BaÅŸkanlığı Güzel Sanatlar Fakültesine baÄŸlı Türk Halk MüziÄŸi ve Oyunları BaÅŸkanlığı görevlerinde bulunmuÅŸtur.

1987 yılında Üniversitelerarası Kurul Kararı ve Yükseköğretim Kurulu onayı ile Öğretim ÜyeliÄŸine yükseltilmiÅŸtir.2002 yılında emekli olmuÅŸtur. Sanat yaÅŸamına küçük yaÅŸta Keman-Piyano öğrenerek baÅŸlamış, Feruh Ersunar’dan nota ve Keman; Selahattin Pınardan Tanbur; Emrullah Sipahi’den Ud; Ahmet Yamaci'dan Divan ve Meydan Sazi; Ahmet Yatman'dan. Kanun; Yalçin Oker'den. Yaylı Tanbur; RuÅŸen Kam’dan Makam ve Fasıl; Kemal EroÄŸlu'ndan Mandolin ve Pompalı Ağız mızıkası dersleri almıştır. Ferruh Arsunar'dan ve Kemal ilericiden Armoni eÄŸitimi almıştır. Ferruh ve Kemal Bey'le çalışmaları her ikisinin hayattan ayrılışına kadar aralıksız sürmüştür. Küçük yaÅŸtan beri Ankara Çocuk Kulübünde deÄŸiÅŸik çalgılarla müzik yapıtlarının seslendirme çalışmaları, daha sonra Profesyonel Saz Sanatçısı olarak sahnelerde devam etmiÅŸtir. Ankara Radyosu sınavını kazanarak Yurttan Sesler Saz Sanatçısı olarak 1973 yılına kadar devam etmiÅŸtir.1973 yılında bu düzeydeki çalışmaları yetersiz bularak istifa etmiÅŸtir.

1954 yılından itibaren, Uluslararası görevlerde İtalya, İsviçre, Avusturya, Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Danimarka, İran, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Türkistan, Gürcistan, Macaristan, Yugoslavya'da sahne, radyo televizyon programları gerçekleştirmiştir.

Türkiye Radyo ve Televizyonlarda sayısız programlara katılmıştır. Ortaokul 8. Sınıftan itibaren kendisinin kurup çalıştırdığı topluluklarla ÅŸeflik çalışmaları yapmıştır. Ankara Atatürk Lisesi Korosu; Hukuk Fakültesi Korosu; Talebe BirliÄŸi Korosu; Talebe Federasyonu Korosu; Kız Teknik Yüksek öğretmen Okulu Korosu; Ankara Üniversitesi Korosu; Hacettepe Üniversitesi Korolarını kurmuÅŸ ve çalıştırmıştır. Bu korolarla Radyo Televizyon Programları ve Büyük Tiyatro, Küçük Tiyatro, Kapalı Spor Salonu ve çeÅŸitli yerlerde konserler vermiÅŸtir. Fransa’nın Olimpia Konser Salonunda BaÄŸlama Resitali ve Yunus Emre Resitali vermiÅŸ, Avla Algan'a eslik etmiÅŸtir. Almanya'da, kendi sesi ve çalgısı ile Türk MüziÄŸi alanında ilk 10 plak çıkarılmıştır. Kültür Bakanlığı’na besteleri ve çalgısı ile Yunus Emre Longplay’ını hazırlamış ve Bakanlık'ça yayınlanmıştır.

Beste çalışmalarına 1952 yılında başlamıştır. Geleneksel Türk Müziği formlarında ve uygusal yapıda 200'den fazla bestesi vardır, bu bestelerinden 17 tanesi Altın Plak almıştır.

Bestelerinden Bazıları:

• Cano (Amman güzel yavaÅŸ yürü) Altın Plak 13
• Yarey (Yana yana kül oldum) Altın Plak
• Ana beni eversene, Altın Plak 3
• Åžen Ola Düğün Åženola (Davullar çift çift vurula) .Altın Plak
• Züğürt (Nem alacak felek benim) Altın Plak 3
• Oy gizli sır (Sevgiden düşmüşüm nazdan düşmüşüm)
• Fakir bir sairim amma yüreÄŸim zengin a canim. Altın Plak
• Gitti (AÄŸla gönül aÄŸla gelin oldu yar) Altın Plak
•Deliyim (Yelkeni suya daldırdım) Altın Plak
•Sen yanımda olunca
•AÅŸkın aldı benden beni
•Yarab bu ne derttir derman bulunmaz (insan pazarı)
•Vermediler ne yapayım (Karşı daÄŸlar duman duman), Altın Plak
•Bir kez gönül yıktın ise kıldığın namaz deÄŸil
•Selam (Günah sende suç da sende). Altın Plak
•Yok AyÅŸe yok AyÅŸe çözen benden beter olsun, Altın Plak
•Kızıma (Evimizde çiçektin)
•Hızır gibi tut elimden. Altın Plak
•SarhoÅŸ (Giysileri pembeden)
•Bülbül (Seher vakti garip garip), Altın Plak
•Gençlik (Gönlüm de kovalar eskiden beri)
•Bayrak Marşı (Ey göklerin kızıl ve beyaz süsü)
•Kara Kız (Saçların kara kara)
•Türkiye’me bir ben dönemiyorum (Gayri bıktım bu dönüşsüz gitmeden)
•Karagözlüm (Rüzgar esmeyince dal uyanır mı?)
•Kızlar naz ilen gelir
•Oho Ahmet (Keskin idin bıçak gibi)
•Karanfil (Karanfilsin kapkara)
•Kız sevdiÄŸin var mi? Dedim
•Bu dünyaya gelmek gitmek içindir (Hey aÄŸalar gönül asla tek olmaz)
•Yarasızlar,Altın Plak,

Bir Bütün Olarak Kurguladığı Sahne Eserleri:

1-Sesli Gazete
2-Kıvanç
3. Masal
4. Hoşgörü
5. Bin Mevsim
6. Düş ve Gerçek
7. Sevda Demeti
8. Büyülü Sözcük
9. Dünden Bugünden Sevmek
10. Türkülerin Getirdiği
11. Kızıl Yokuş
12. Kutsal Adim
13. Yıldızlar Yağmuru
14. Güneş Damlaları
15. Meslekler Destanî
16. Ata'ya Dünden Saygı
17. Minik Demet

Karma Fasıllar:

1. Semai Demeti
2. Damla Damla
3. Ankara'dan Esintiler
4. Sevda
5. Hoşgörüsüz Hoşgörü
6. Dünden Bugünden
7. Büyülü Sözcük
8. Minik Demet
9. Bin Mevsim
10. Düş ve Gerçek

Film müzikleri Tiyatro Müzikleri ve Televizyon Müzikleri yapmıştır. Uluslararası Kompozitörler BirliÄŸi’nin SACEM ve GEMA üyesidir.

Çok sayıda kurum ve kuruluşlarda görev yapmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, TRT Yüksek Kurullarında ve özel danışma kurullarında görev yapmıştır.

Türkiye, ilkokullar-ortaokullar-liseler-üniversiteler arası Türk Halk Oyunları ve Türk Halk Müziği yarışmalarının yapılmasını devletçe organize edilmesini önererek gerçekleşmesini ve yarışmaların yasal temele oturtulmasını sağlayarak yarışma esaslarını düzenlemiş ve yürütmüştür.
Devlet Halk Dansları TopluluÄŸu’nun kurulması ve gerçekleÅŸtirilmesinde katkıları olmuÅŸ ve Seçici Kurul BaÅŸkanlığı ile 36 kiÅŸilik bir çalgı orkestrası yetiÅŸtirmiÅŸtir. Binlerce oyun müziÄŸini notaya alarak nota arÅŸivi kurmuÅŸtur.

METOD SIPAHÎ BAGLAMA I kitabi 24 ders ve 72 saat uygulamaya dayalı lise düzeyi temel kabul edilen, kuramsal uygulamalı notasyon ağırlıklı olup üniversitede 1975 yılından beri denenmiş ve geliştirilerek bugünkü haline getirilmiştir.

Demirsipahi son olarak Bağlama Metodu, Makam ve Ses Sistemleri Notasyon Perde Sistemleri, Karsılaştırmalı Armonik Yapı ve Uygusal Sistem (Armonik Sistemler), Müzik Terimleri Sözlüğü gibi kitap çalışmalarını sürdürmektedir.

Kaynak:

http://www.modent.hacettepe.edu.tr/link ... ?kontrol=1

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per Arl 28, 2006 6:35 pm 
Site Admin

Gerçekten çok yönlü bir sanatçı.
Atilla İçli'ye bağlamasıyla eşlik ettiği bir 45'liğim var. Deliyim ve Vermediler Ne Yapayım...
Sağol Hülya.

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per Arl 28, 2006 6:46 pm 
Kullanıcı avatarı

Şimdi adını buraya yazmak istemediğim bir türkücü Demirsipahi' nin bir eserini albümüne koymuş ve kaynağı anonim diye yazmış. Kendisi bu kişilere telefon ettiğinde ''Siz halâ hayattamısınız hocam? '' yanıtını almış.

Kendisini HÜ öğrencilerinin 16 Mayıs 2005 tarihinde sundukları Uzun Yol isimli gösteride görme şansım oldu. Ne yazık ki yanımızda fotoğraf makinesi yoktu. Yaşlanmış ama oldukça sağlıklı görünüyordu. Uzun ömürler diliyorum...

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per Arl 28, 2006 7:01 pm 
Kullanıcı avatarı

hocam çok teşekkürler bende bunu araştırıyordum ödevdi çok teşekkürler paylaşımın için

ayrılıklardan nasıl şikâyet eder.

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Per Arl 28, 2006 7:08 pm 
Kullanıcı avatarı

Kaynak olarak verdiğim linke bak Demir, daha ayrıntılı bulacaksın.

.............. Resim

Resim

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 5 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz