Sistem saati: Çar Tem 09, 2008 4:18 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: İyi Bayramlar
İletiTarih: Pts Ekm 23, 2006 7:45 am 
Kullanıcı avatarı

İyi Bayramlar..
Dünyanın hangi ülkesinde bizim kadar bayram var bilemiyorum. Daha doğrusu, var mı yok mu onu bilemiyorum.
Bizim dışımızdaki Müslüman ülkelerle birlikte Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nı kutladığımız doğru tabi. Ne ki, bizim Ramazan ve Kurban'dan başka bayramlarımız da var.
Eleştiri yapılır;
"Yılın neredeyse yarısı bayramların tatilleriyle geçiyor” denir.
Sayısal anlamda baktığınızda bu doğrudur. Zaten yedi gün Ramazan ve Kurban'da bayram günleri var. Haftanın başıydı, sonuydu derken, topladığınızda onbeş günü bulur.
Diğer bayramlar, bu kadar uzun olmasa bile tatil günleridir ve milli bayramlarımızın sayısı da pek az değildir.
Gerekli midir?..
"Gerekli midir” derken; tatil gerekli midir diye de sorabiliriz, bayram gerekli midir diye de.
Tatil bayram nedeniyle olduğuna göre, bayram gerekli midir diye sormak sanırım daha doğru.
Siz ne dersiniz bilemem ama, bence gereklidir. Avrupalı beni eleştirebilir;
"Bayramlarda bu kadar tatil yapıyorsunuz. İş gücünüzden bu kadar kayıp demektir bu. Üretime dönüştürseniz daha doÄŸru deÄŸil mi?..”
O Avrupalı, benim bir yıllık kazancımı cebine koyup, bir aylık Antalya gezisine gelen değil mi?
O Avrupalı, benzini benden ucuza tüketen, otomobile, trene, uçağa benden ucuza binen, sağlık, eğitim ve beslenme gibi, insanın en temel gereksinimlerine benden daha çok sahibolan değil mi?..
Sakın çıkıp da;
"Çok çalışıp çok üretiyorlar. Ona göre de harcama ÅŸansları var” demeyin.
Bu bir üretim sorunu değildir. Bu bir paylaşım sorunudur. Avrupalı üreticiler, ürettiklerinin karşılığını alırlar, Türkiye'deki üreticiler ise kıymığını bile alamazlar. Sorun buradadır işte.
"Ne alaka” mı diyeceksiniz bu kez?..
Avrupalı bizim kadar sıkıntı çekmediği için, bizim kadar gerilim yaşamıyor. Yılda bir ay izni varsa, bu izni adam gibi geçiriyor. İzin dönüşü için kuşkusu yok, sıkıntısı yok.
Ya biz!..
Bu gerilim nasıl bitecek? Üç kuruş için insanların birbirini kırdığı yapının içinde, insanlar nasıl mutlu olacak?..
Bayramlar bu nedenle de gereklidir diyorum. Toplumsal gerilimlerimizi en aza indiren emniyet vanası gibidir bir anlamda.
İyi bayramlar diliyorum ve iyi ki bayramlar var diyorum…

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Pts Ekm 23, 2006 7:57 am 
Kullanıcı avatarı

Cavit Bey teşekkürler.
Avrupa'da bizimkinden çok daha fazla bayram-seyran-tatil günleri oluyor. Almanlar mesela, noel hazırlıklarına yaklaşık 8 ay evvelinden başlıyorlar. Bütün meydanlarda bayram ve bu tip özel günler için panayırlar kuruluyor aylar öncesinden, gösteri yerleri inşa ediliyor. İnsanşar çılgınca bayram alışverişi yapıyorlar...

Bunlar çok güzel gelenekler aslında. Ama değindiğiniz şey çok doğru. Benim için bayramların dinî açıdan falan pek bir önemi olmamıştır hiçbir zaman. Ailemin de aşıladığı anlayıştan olacak; bayramları insanların biraraya getiren, etraflarına anlayış ve hoşgörü gösterme, "insan olduklarını hatırlama" vasıtası olan özel günler olarak değerlendirmişimdir her zaman.
Esas olarak bayramlar insanlar içindir. İnsanlara içlerindeki sıcaklığı hatırlatmak, sizin de belirttiğiniz gibi (Sanırım yazı size ait) toplumsal gerilimi biraz olsun hafifletmek için...

İyi bayramlar... Blue_Colorz_PDT_18

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Pts Ekm 23, 2006 8:21 am 
Site Admin

İyi bayramlar.
Ama bayramların, yukarda saydığınız güzel niteliklerini yitirdiklerini düşünmeden edemiyorum.

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Pts Ekm 23, 2006 8:22 am 
Kullanıcı avatarı

Ama aslında onlar değil midir bayramları bayram yapan?... Blue_Colorz_PDT_33

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız