Sistem saati: Pts Tem 07, 2008 3:35 pm

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Bayramınız Kutlu Olsun
İletiTarih: Çar Mar 07, 2007 12:56 pm 
Kullanıcı avatarı

Bayramınız Kutlu Olsun
Soracaksınız;
“Ne bayramı bu?”
Öyle ya; Kurban değil, Ramazan değil, milli bayramlarımızdan hiç biri değil. Öyleyse ne bayramı değil mi!..
Saydıklarımın dışında, değişik tarihlerde kutlanan ve kimi yörelere özgü olan bayramlar vardır.
Ben çok önemserim. Hangi yörenin olursa olsun, çok önemli bulurum bu bayramları.
Kimi yerlerde kutlananlar festival biçimindedir. Yörenin tanıtımına yönelik, yerel özellikleri öne çıkaran şenliklerdir yani.
Ben bugün size böyle bir şenlikten değil, bir kurtuluş gününden söz etmek istiyorum.
7 Mart Artvin’in düşman iÅŸgalinden kurtulduÄŸu, kurtarıldığı gündür ve bana göre yalnızca o yörenin deÄŸil, tüm Türkiye’nin bayram yapması gereken bir gündür.
Neden?..
Bunun yorumunu;
“Türkiye’nin her yöresinde çok sayıda Artvinli var.” gibi yapmıyorum. O iÅŸin bir yanıdır ama, asıl söylemek istediÄŸim baÅŸkadır.
Artvin’in düşman iÅŸgalinden kurtarılması daha çok sivil güçlerle, milis kuvvetleriyle olmuÅŸtur. Açlığın, yoksulluÄŸun kol gezdiÄŸi yıllarda; önce kendi bölgesini, giderek tüm Türkiye’yi savunan, bağımsızlığı için canını vermekten çekinmeyen insanları yalnızca kendi bölgelerine hapsetmek haksızlık olmaz mı sizce de?..
İşte ben burasından bakıyorum olayın ve biliyorum ki çok insan da böyle bakıyor.
Artvin’e komÅŸu il olan Erzurum örneÄŸin!..
Erzurum’un düşman iÅŸgalinden kurtuluÅŸ tarihi 12 Mart’tır. Demek oluyor ki; önce Artvin, sonraki günlerde de Erzurum kurtarılmıştır. Nene Hatun’ların ve daha nice adsız kahramanların ölümüne direndiÄŸi Aziziye Tabyaları yalnızca Erzurum’un kurtuluÅŸu ile sınırlanabilir mi? Bu tüm Türkiye için, Anadolu için, Ulusal KurtuluÅŸ Savaşı için bir direnme örneÄŸi deÄŸil mi?..
7 Mart’ta Artvin’de, Borçka’da törenler düzenlenirdi. Temsili milis güçleri alana girer, zincire vurulmuÅŸ bir genç kızın zincirlerini parçalar, onu özgürlüğüne kavuÅŸtururdu. Genç kız bir simge idi elbette. Asıl olan Artvin’di, Türkiye idi.
Bugün Artvin, 12 Mart’ta Erzurum, baÅŸka tarihlerde baÅŸka yörelerimiz, güzel ülkemizin güzel yerleri. Antep, MaraÅŸ, Bitlis, Edirne, Adana, İzmit ve daha niceleri...
Siz katılır mısınız katılmaz mısınız bilmiyorum ama; Anadolu’nun hangi yöresinde olursa olsun kutlanan bu tür kurtuluÅŸ günlerini tüm Anadolu’nun sayıyorum ben. Aynı duyguları taşıyor, aynı heyecanı duyuyorum. Bu nedenle de, doÄŸup büyüdüğüm bölgenin bayramıyla birlikte, tüm Türkiye’nin bayramı olarak da gördüğüm 7 Mart bayramınızı kutluyorum.
Bayramınız kutlu olsun!..

ruhan odobaşa teşekkür ederim yazı onun

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Çar Mar 07, 2007 2:52 pm 
Kullanıcı avatarı

bayramımız kutlu olsun abicim

birdaha o günlari yaşamamak üzere ......

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Çar Mar 07, 2007 3:25 pm 
Kullanıcı avatarı

Kutlu olsun Cavit ağabey, yüreğine sağlık.

Sevgiler,
KAAN

Artvin ve çevresinin kesin kurtuluşu Kâzım Karabekir Paşa idaresindeki 15. Kolordu'nun 30 Ekim 1920'de Kars'ı kurtarmasından sonra gerçekleşti.

Bu zaferden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Gürcistan'a bir ultimatom vererek Ardahan, Artvin ve Batum'un teslimini istedi.

Gürcistan yeni Türk hükümetinin bu isteğini kabul ederek kuvvetlerini 23 Şubat 1921 sabahından itibaren Ardahan, Artvin ve Batum'dan çekmeye başladı. Bu tarihten birkaç gün sonra Türk kuvvetleri Ardahan'dan başlamak üzere adı geçen şehirlere girmeye başladılar.

27 Şubat 1921'de Ardahan ve Şavşat düşman işgalinden kurtuldu.

Artvin'in kurtuluşu ise 7 Mart 1921'de gerçekleşti. Böylece 1878-1921 yılları arasında 43 yıl süreyle Rus işgali altında kalan Artvin ve çevresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk askerî ve diplomatik başarısı sonucunda kesin olarak Türkiye topraklarına katılmış oldu.

Artvin ve çevresi 1921 yılında Rus işgalinden kurtulup anavatana kavuşunca önce Ardahan Sancağı'na bağlandı. Ancak aynı yıl içerisinde, 7 Temmuz 1921 tarih ve 133 numaralı kanunla Artvin Sancağı kurulunca, Artvin bu yeni sancağın merkezi oldu.

1924 yılında sancaklar vilâyet haline dönüştürülünce Artvin de vilâyet oldu. Ancak Artvin vilâyeti 1 Haziran 1933'te lağvedildi ve burası bir kaza merkezi olarak merkezi Rize olan Çoruh vilâyetine bağlandı. Bu durum 3 yıl kadar sürdü. Artvin 4 Ocak 1936 tarihinde yeni kurulan Çoruh vilâyetinin merkezi oldu.

1956 yılında ise Çoruh adı kaldırıldı ve ilin adı Artvin haline getirildi.

Alıntı : http://www.savsat.com/index.php?n=duvar&w=63

YaÅŸar Kemal

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Çar Mar 07, 2007 7:57 pm 
Kullanıcı avatarı

Bayrımınız kutlu olsun Cavit Bey... :smile:

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: selam
İletiTarih: Çar Mar 07, 2007 9:44 pm 
Kullanıcı avatarı

hepinize candan teşekkürler sag olun...

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Cum Mar 09, 2007 6:39 pm 
Kullanıcı avatarı

7 Mart aynı zamanda Kadirli'nin de düşman işgalinden kurtuluş günü. Hem sizin hem de Kadirlili'lerin bayramını kutluyorum.

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

Git: