Sistem saati: Pts Tem 07, 2008 3:25 pm

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: MUHARREM TEMİZ
İletiTarih: Cum Mar 16, 2007 1:59 pm 
Kullanıcı avatarı

Resim

***************************************************************************************

1962 yılında Malatya-Arguvan Mınayık (şimdiki adı Kuyudere) köyünde doğdu. Aşıklık geleneğini ve müziği küçük yaşlarda öğrenmeye başladı. Yörenin önemli aşıklarından dedesi Hasan Hüseyin Orhan ve asıl adı İbrahim Mamo Temiz olan babası Seyit Meftuni'den geleneğe ilişkin temel bilgileri aldı.

İlköğrenimini köyünde, ortaöğrenimini Adana'da tamamladı. Yükseköğrenimi ise İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarında ses eğitimi görerek mezun oldu. (1981-1988)

1989 yılında TRT'de tonmaister olarak olarak göreve başladı. 1998 yılında da İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü THM Anasanat dalında yüksek lisansını tamamladı.

Dededen babadan gelen bağlama çalma ve türkü söyleme geleneğini sürdüren Muharrem Temiz, Arguvan ve çevresi Alevi-Bektaşi inanç ve müzik kültürü ile ilgili araştırma ve derlemelerle yoğunlaştı.

Merkezi İstanbul'da bulunan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı kurucularından olan Temiz, vakıf bünyesinde çeşitli kültürel çalışmalara öncülük etmiş, Arguvan yöresi türkülerinden oluşan, Arguvan Ezgileri 1 adlı kitabı, Arguvan Türküleri 1-2 ve Arguvan Halk Aşıkları 1 adlı albüm çalışmalarını vakfa kazandırmıştır.

Arguvan kültürü ve vakıf adına her yıl yapılan, geleneksel Arguvan Türküleri Ses Yarışmasının koordinatörü ve yapımcısıdır.

Bugüne dek başkalarıyla birlikte ya da kişisel olarak birçok albüm hazırladı.

***************************************************************************************

ALBÜMLERİ:

Resim

1- Er Kalkan Aşıklar
2- Divana
3- Aşkın Beni Deleyledi
4- Şu Dünyada
5- Geldim Elinize
6- Gül Yüzlü Sevdiğim
7- Üç Beş Aşık
8- Dostum AÅŸk Meyi ver Bana
9- Gam Yeyip Gam Çekme
10- Arayı Arayı
11- El Ediyi
12- Mihriban

Resim

1- Yayladan Gel
2- Yare Dokunma
3- Male
4- Dost Cemalin Benzer
5- Bahçede Bir Bülbül Ağlar
6- Ganatlı Gapı
7- Gizlendi (Uzun Hava)
8- Bugün Canan Geldi Bize
9- Ne Hacıyız Ne Hocayız
10- Felek (Uzun Hava)
11- Şu Benim Divane Gönlüm

Resim

1- KekliÄŸidim Sekemedim (U.H)
2- Fırat Kenarında
3- Gider Oldum
4- Bu Ayrılık (U.H)
5- Irgalıyı
6- Kirpiklerini Ok Eyle
7- Gönül Sabreyle
8- Arzusun Gıldığım Dilber
9- Gapının Önünde
10- Bugün Erenlere Gurban
11- Bu Gelin (U.H)
12- Garip Gönlüm

Resim

1-Nasip Bizi Atmış
2-Nedendir (U.H)
3-Eski Libas Gibi
4-İmam Hüseyin
5-Gine Vedalaştı
6-Acep Bir Dağ Var Mı
7-Güzelin Yurduna Vardım
8-Kalktı Havalandı
9-Yarim Gurbet Elde (U.H)
10-Gülüm Seni
11-Oy Dağlarım Oy Gaderim
[/align]

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı:
İletiTarih: Cum Mar 16, 2007 3:52 pm 
Kullanıcı avatarı

tesskurler

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: MUHARREM TEMİZ
İletiTarih: Çar Kas 07, 2007 2:31 pm 
Kullanıcı avatarı

Arguvan Deyişleri Albümü'ne ve Arguvan Kültürüne Dair...
-------------------------------------------------------------------------
Muharrem Temiz

Arguvan, Malatya iline bağlı, Malatya'ya 63 km. Uzaklıkta farklı toplulukların bir arada barışık yaşadığı, kaynaştığı ilçelerimizden birisidirç Kültürel anlamda, özellikle müzik kültürü olarak yoğun bir potansiyele sahip olması adının ön plana çıkmasını sağlamıştır. Müziği ile olduğu kadar Alevilik inancına bağlı ocakların, Dede'lerin yoğunluğu nedeniyle çevresini etkileyen bir konuma sahiptir.

Arguvan'ın müzikal yapısını iki temel noktada değerlendirmek gerekir. Birincisi, Arguvan ağzı dediğimiz, uzun hava ve kırık havalardır ki bu yerleşik mahalli deyimleri, dili nasıl kulladığını gösterir. Sosyal hayatın her alanında icra edilen bu tarz, Arguvan toplumunun vazgeçilmez tutkusudur. İkincisi ve etkili olanı Alevi-Bektaşi müziği olup, bu yönüyle Arguvan yeterince sahiplanilmemiş ve tanıtılamamıştır. Bu nedenle, bir çok deyişleri, ezgileri başka yörelere ve başka kaynak kişilere maledilmiştir.

Yörede "Dede Makamı", "İçeri Makam" diye bilinen Alevi-Bektaşi müziğine gerek söz gerekse saz yönünden bir kutsalık izafe edilir. Bu müziğin temsilcileri başta Alevilerin ruhani liderleri olan Dede'lerdir. Saz çalıp deyiş söylemeleri, gezgincilik özellikleriyle farklı kültürlerin taşıyıcısı ve aktarıcısı olmaları, hem hem kişi olarak kendilerini, hem de yapılan müziği kutsal kılarak saygınlık kazandırmaktadır.

Kullanılan saz çeşidi dut ağacından oyularak yapılan bağlama ve curadır. Şekil itiberiyle teknesi baltayı andırır. 12 ila 17 perdeden oluşan saz, günümüde orjinali bozulmadan yapımı devam etmektedir.

Alevi-Bektaşi müziği sosyal hayatın her alanında icra edilmez. Meclis sohbetlerinde, "Abdal Musa Cem'lerinde", "Görgü Cem'lerinde" ibadeetin içerisinde bir bütün olarak icra edilir. Emirler Mezrası, Minayik köyü, Gürge köyü, Sinemli Mezrası ve Arguvan merkezde icra edilmektedir. Bunun nedeni Dede'lerin yoğun olarak bu bölgelerde yerleşik olmalarıdır.

Böyle bir çalışma yapılmasını asıl amacı, Arguvan ağzı türkülerinin yanında, Arguvan Alevi-Bektaşi müziğini de ortaya çıkarmaktır. Geçmişten günümüze kadar bu inanca gönül bağlamış, hizmet etmiş Alevi Dede'lerinin günümüze kadar kulaklarımızda çınlayan ezgilerinden, maclis sohbetlerindeki deyişlerinden örnekleri aktarmaktır. Duvaz-ı İmam, Mersiye, Nefes ve Semahların işlenmesi de bundan sonraki çalışmalarımızda yerini bulacaktır.

Kalan Müzik

Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: MUHARREM TEMİZ
İletiTarih: Pzr Kas 25, 2007 8:36 am 
Kullanıcı avatarı

canım Muharrem abim TRT de ilk okuduğum türkünün kaydını almıştı ...çok severim kendisini sağolun bahsettiğiniz için ...

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

Git: