Sistem saati: Pts Tem 07, 2008 4:30 am

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 7 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Cengiz Özkan
İletiTarih: Sal Oca 17, 2006 11:55 pm 
Kullanıcı avatarı

CENGİZ ÖZKAN
Biyografi

Resim

1967 yılında Sivas’ ın DivriÄŸi ilçesinde doÄŸan Cengiz Özkan 1980 yılında İTÜ Türk MüziÄŸi Devlet Konservatuarı Çalgı EÄŸitim Bölümü’ ne girdi. 1991 yılındaki mezuniyetinden sonra İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü THM Ana Sanat Dalı’ nda Yüksek Lisans eÄŸitimine baÅŸlayarak 1993 de mezun oldu. Mezuniyetinin ardından İTÜ Türk MüziÄŸi Devlet Konservatuarı’ nda , İzmit Belediye Konservatuarı’ nda öğretmen, İstanbul Üniversitesi THM İcra Heyeti’ nde ise icracı olarak çalıştı.

İlk resitalini 1998 yılında Muzaffer Sarısözen’ in anısına Atatürk Kültür Merkezi’ nde veren Özkan, daha sonra. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan, Danimarka, İsveç, Norveç gibi ülkelerde ve yurtiçinde önemli festivallere katıldı. Kalan Müzik için kaydettiÄŸi ‘’ Kırmızı BuÄŸday’’ adlı CD projesini 1998 de tamamlayan sanatçı halen 1989 yılında girdiÄŸi TRT İstanbul Radyosu’ nda THM BaÄŸlama Sanatçısı olarak çalışmaktadır.

Albümleri

GELİN-2005
SAKLARIM GÖZÜMDE GÜZELLİĞİNİ (Aşık Veysel Türküleri)-2003
YARE DOKUNMA-2001
AH İSTANBUL-2000
KIRMIZI BUÄžDAY-1998

Katkı Sunduğu Albümler

MAPUSHANE TÜRKÜLERİ
ASKER TÜRKÜLERİ
TURA ÅžARKILARI
SEYDUNA TÜRKÜLERİ
MUHABBET TÜRKÜLERİ

Hakkında Çıkan Bazı Yazılar

Şarkı gibi türküler / Sinan Gündoğar

Üç yıl önce çıkardığı “Kırmızı BuÄŸday” albümü kapağının içindeki resminin farklılığıyla dikkatleri çekmiÅŸti, Cengiz Özkan. Günlük yaÅŸamdaki insan kalabalığının içerisinde, kasketiyle duran ve yanından gelip geçenlerden hiçbir farklı olmayan bir kiÅŸiydi. Bu görüntü, onu biraz daha “bizden” göstermiÅŸti belki de.

Cengiz Özkan, yeni albümü “Ah İstanbul”da, farklı bölgelerden türküler seçerek oluÅŸturmuÅŸ repertuvarı. Bu eÄŸilim, aslında onun konservatuvar eÄŸitimi almasından sonra geliÅŸmiÅŸ. Çünkü Sivas-DivriÄŸili olan Özkan, o yöredeki deyiÅŸler, aşıklamalar ile büyümüş. Kendi deyimiyle, o dönemler farklı yörelerin ezgileri kendisini etkilemezmiÅŸ. Ancak konservatuvar eÄŸitimine baÅŸladıktan sonra, farklı yörelerin ezgilerini bütün incelikleriyle tanımaya baÅŸladıktan sonra, onlardan da tat almaya baÅŸlamış. Bunun üzerine de, yetiÅŸtiÄŸi yörenin deÄŸil de, yeni tanımaya baÅŸladığı yörelerin ezgilerini yorumlamaya baÅŸlamış.

Cengiz Özkan, TRT’de 12 yıl çalışmış olan bir baÄŸlama ustası. Konservatuvarda aldığı eÄŸitimi, müzikal kimliÄŸini oluÅŸtururken iyi kullanmış. Altı sene batı müziÄŸi, altı sene Türk sanat müziÄŸi okumuÅŸ, makamları öğrenmiÅŸ, ondan sonra çalgı bölümündeki eÄŸitimini tamamlamış. Bundan sonra da, bu eÄŸitimin almış olan bir sanatçının yapması gerekeni yapmış ve elde ettiÄŸi birikimleri müzikal çizgisini ÅŸekillendirirken kullanmaya baÅŸlamış.

Aldığı eÄŸitimde, Türk sanat müziÄŸinin, bu müzikteki makamların etkisini ilk olarak Özkan’ın söyleyiÅŸ tarzında bulmak mümkün. SöyleyiÅŸ tarzında otantik bir türkü yorumculuÄŸundan söz etmek pek mümkün deÄŸil. Ancak hemen belirtelim, “kentli türkücüler”in yorumlarındaki “düz söyleyiÅŸ” de yok. İkisinin arasında bir yorum tarzı söz konusu. BaÅŸka bir deyiÅŸle, Özkan, otantik türkü yorumlamalarının vazgeçilmez öğesi olan “gırtlak hareketlerini” kullanmıyor, ama, sesinde bunu andıran çok yumuÅŸak geçiÅŸler yer alıyor.

Cengiz Özkan da, bunun zorlama olmadığını belirtiyor. Bu yöneliminin aldığı eÄŸitimin bir sonucu olduÄŸunun farklında. Özkan’ın repertuvarı belirlerken kullandığı ölçüt de, bu birliktelik hakkında yeterince ipucu verir nitelikte. Özkan, bunu, “Benim seçtiÄŸim repertuvar, genelde ‘ÅŸarkı gibi türküler’den oluÅŸuyor. DoÄŸal olarak yorum tarzım da, bu çerçevede oluyor. İlk albümüm olan ‘Kırmızı BuÄŸday’ın adını aslında ‘Åžarkı Gibi Türküler’ koymayı düşünüyordum. Benim tarzıma ve tavrıma uygun olduÄŸu için, repertuvarı oluÅŸtururken bu ölçüte dikkat ediyorum. SieçtiÄŸim türkülerin, yörelere, kullanılan enstrümanlara, kullanılan makamsal yapıya baÄŸlı olarak, ÅŸarkıya yakın olduÄŸunu belirtmek mümkün” cümleleriyle deÄŸerlendiriyor.

Benzer bir durumun enstrümanlar için de olduÄŸunu belirtmek mümkün. Albümdeki kimi parçalarda otantik halk müziÄŸinin enstrümanlarını da kullanmış olmasına raÄŸmen, biraz daha kentli bir görünümle karşılaşıyoruz. Kimi zaman, iki enstrümanla oluÅŸturulmuÅŸ yalın bir düzenleme söz konusu iken, kimi zaman ise, baÄŸlama grubu ve farklı enstrümanların birlikteliÄŸiyle saÄŸlanmış bir orkestrasyonu rastlayabiliyoruz. Bunun neye göre belirlediÄŸini soruyoruz, Özkan’a. “Her türküyü ayrı düşünüyorum. O türküye ne yakışacağını hissediyorsam, onu kullanmaya çalışıyorum. Tabii bu süreçte denemelerde de bulunuyorum. ÖrneÄŸin bir türküye kavalın iyi gideceÄŸini düşünürsünüz, denersiniz, istediÄŸiniz sonucu alamadığınızda “mey”i kullanma yoluna gedersiniz. Genelde, repertuvarı oluÅŸtururken düzenlemeler açısından nelerin yapılacağı da düşünülür. ÖrneÄŸin, türküde bir ÅŸarkı havasını yakalarsınız, ya da bu bir kent türküsüdür diye düşünürsünüz, tambur kullanırsınız, keman kullanırsınız. ‘Ah İstanbul’ bunun bir örneÄŸidir.

‘Bir Ay DoÄŸar’da baÄŸlamasız olamazdı, bunun yanı sıra, ‘Yıldız Dağı’nda Trakya’da ince saz adı verilen enstrümanları kullandık. Yani, genellikle türküyü kendi yöresindeki yapısından uzaklaÅŸtırmadan düzenlemeler oluÅŸturmaya dikkat ediyoruz. ‘Bey Mâyil’de keman kullandık, çünkü o yörede keman kullanılıyor. Türkülerin otantik yapısını, altyapının üstünde kullandığımız enstrümanlarla doÄŸrulamaya çalıştık” diyerek cevaplıyor bizi.

Albümün bütünlüğünde, dikkati çeken diÄŸer bir noktanın da, içerdiÄŸi duygu olduÄŸunu belirtelim. Tüm albümde bir dinginlik söz konusu. Ancak bu dinginlik, bir yaÅŸama sevinci, coÅŸku ya da mutluluÄŸun verdiÄŸi bir dinginlik deÄŸil. Hüznün verdiÄŸi bir dinginlik. BaÅŸka bir deyiÅŸle, yılgınlığa dönüşmeyen, yıkılmamışlığın içerdiÄŸi bir hüznün yarattığı dinginlik. Özkan’ın kendi yaÅŸantısı ile, bu duygu arasında bir baÄŸlantı kurmak hiç zor deÄŸil. Çünkü türlü zorluklarla sürdürdüğü eÄŸitim yaÅŸamı boyunca hissettiÄŸi bir eziklik söz konusu. Bundan hareket edildiÄŸinde, yaÅŸantısındaki sevinçlerin hüzünlerden daha az olduÄŸunu belirtebiliriz. Aynı koÅŸulların, toplumdaki büyük çoÄŸunluk için geçerli olduÄŸunu düşündüğümüzde, “hüzünlü türküler”in neden çok sevildiÄŸini de anlamış oluruz.

Bütün albümün dışında deÄŸerlendirilebilecek bir tek parça var: “Deniz Dalgasız Olmaz”. Özkan, bunu piyasa için yaptıklarını söylüyor. Aynı zamanda bu söyledikleri, bir sitemle birlikte, bir eleÅŸtiriyi de içeriyor: “Nitelikli eserlerden oluÅŸan bir repertuvar oluÅŸturuyorsunuz. Albümün oluÅŸturulması aÅŸamalarından büyük emekler harcıyorsunuz, ancak kimse sizin farkınıza bile varmıyor. Bunu düşünerek, ‘Deniz Dalgasız Olmaz’ piyasa için yaptık. Türkülerde tamamen batılı altyapı kullandık. Günümüzde bu tür ÅŸeyler göze çarpıyor!.. Türküyü, stüdyoda bir kez okudum, bir daha da okumadım.”

Veysel'e bir vefa albümü

Çocukluğunda babasıyla birlikte plaklardan, radyodan dinlerdi Aşık Veysel'i. Onlar da Sıvaslıydı. Altı yaşındaydı Cengiz Özkan, ustası Veysel öldüğünde.

Bir aile büyüğünü kaybetmişçesine üzüldü. Dokuz yaşında aldı sazı eline. İlk hocası saz yapımcısıydı. Sonra konservatuvarın yolunu tuttu. Veysel'i hiç tanıyamadı ama, ÅŸiirinden, müziÄŸinden, yaÅŸamından çok ÅŸey kattı kiÅŸiliÄŸine. Åžimdi, Cengiz Özkan 36 yaşında ve ustasına vefa borcunu ödüyor. Ölümünün 30'uncu yıldönümünde (dün), diÄŸerlerine göre daha az bilinen 12 Aşık Veysel deyiÅŸini baÄŸlamayla söylüyor. ‘Onun aÄŸzından kendini anlatarak’, Veysel'i yeniden seslendiriyor.

DİNLEMEK YETMEZ, OKUMALI

Ölümünün üzerinden 30 yıl geçmesine raÄŸmen Aşık Veysel hálá Türkiye'nin, eserleri en çok seslendirilen 10 müzisyeni arasında. İki yıl önce Aşık Veysel deyiÅŸlerini kendi sesinden yayımlayan Kalan Müzik bu kez az bilinen eserlerini genç bir sanatçının yorumuyla sunuyor. TRT İstanbul Radyosu saz sanatçılarından Cengiz Özkan ‘‘Saklarım Gözümde GüzelliÄŸini’’ albümünde Aşık Veysel'in deyiÅŸlerini sesiyle, sazıyla yorumluyor.

Bunlar Cengiz Özkan'ın çocukluğundan beri dinlediği deyişler. Her dinleyişte sözünde, müziğinde yeni bir şeyler keşfediyor. Aşık Veysel'i anlamak için ezgilerini çok dinlemek, ayrıca deyişe dönüşmeyen, şiir olarak bırakmayı tercih ettiği eserlerini okumak gerektiğini söylüyor:

‘‘Aşık Veysel de çok uzun bir dinleme sürecinden geçmiÅŸ. 49 yaşına kadar hep usta iÅŸi türküler söylemiÅŸ, sonra kendi deyiÅŸlerini söylemeye baÅŸlamış. Ben de uzun dinleme sürecinden geçtikten sonra bu yıl türkülerini kaydetmeye karar verdim. 30'uncu ölüm yıldönümüne gelmesi sadece bir tesadüf.’’

ORTAK NOKTAMIZ HÜZÜN

Özkan kendini bir aşık olarak görmüyor. Yine de ustasıyla ortak yönleri olduÄŸu kanısında: ‘‘Aşık Veysel hüzne yakın bir ozan. Ben de hüzünden zevk alıyorum. Aslında bu Anadolu insanında var. Bir araya gelip uzun hava söylerler, dertlenirler, aÄŸlarlar ertesi gün de ‘ne güzel eÄŸlendik' derler. Aşık Veysel'in de bazı durumlarda böyle düşündüğünü zannediyorum.’’

Ustası Veysel’le tanışma, söyleÅŸme fırsatı yakalayamadığı için üzgün. ‘‘Aşık Veysel'i kendi ezgilerini çalarken dinlemek isterdim. Belki biz geç kaldık, belki de o erken gitti. Onunla karşılaÅŸamadığım için gerçekten üzgünüm.’" Ayten SERİN / Hürriyet-YaÅŸam 22-03-2003

......Benzer bir tercihi uzunca bir süredir sessiz sedasız kendi sanat dalında temsil eden ve son çalışması Aşık Veysel Türküleri'nde yine mükemmel bir tercihle (ve yine insanları şaşırtacak biçimde) yalnızca türkü söyleyen Cengiz Özkan'ın müziğine Ünsal Oskay'ın getirdiği bir tarif vardı: "Başını dik tutan bir hüzün." ....Göksel Aymaz, Milliyet Sanat Dergisi, Mayıs 2003

Halk müziÄŸi sanatçısı Cengiz Özkan’ın beÅŸinci albümü “Gelin”. Türk halk müziÄŸi repertuarında önemli bir yeri olan “gelin türküleri”ne odaklanan albüm, sade düzenlemeleri ve geniÅŸ repertuarıyla dikkat çekiyor. Albümde, halk müziÄŸi tutkunlarının yakından bildiÄŸi “Gelin AyÅŸe” türküsünden “Allı Gelin” türküsüne, “Zilha Gelin”den “Gelin” uzunhavasına, gelinlerin yaÅŸadığı acılar, sevinçler, umutsuzluklar, vb. pek çok ruh halini yansıtan türküler yer alıyor. Albümün giriÅŸ yazısını yazan, Paris’te yaÅŸayan ünlü ses sanatçısı Tülay German’ın yazdığı gibi “Cengiz Özkan’ın ses telleri sanki gırtlağında deÄŸil de yüreÄŸinde”... Kalan müzik

Cengiz Özkan ile ilgili bilgiler aşağıdaki sitelerden alınmıştır. Daha fazlası için bakınız:
http://home.arcor.de/cengizozkan/index.htm
http://www.kalan.com/scripts/Album/dispkisi.asp?id=743

http://www.youtube.com/user/SinanAyyildiz

Profile bak  

Yeni Sayfa 1
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: Cengiz Özkan
İletiTarih: Per Kas 15, 2007 5:34 am 

Bence gelmis gecmis en iyi yorumcu.Ustadi cok begenerek dinlerim,sanatci durusu,ilkeli kisiligi,yorumuna esdeger ender seslerden biridir.Onu tanimaktan onur duyuyorum.Cunku ustad tanidiginzda cok daha fazla seveceginiz,yorumunun bugusuna,sanatci durusunun yuceliginide ekleyeceginiz cok ozel biri.
Paylasim icin tesekkurler.

Profile bak  

İletiTarih: Cum Kas 16, 2007 9:20 pm 
Kullanıcı avatarı

sinan abi sağol emeğine sağlık

ayrılıklardan nasıl şikâyet eder.

Profile bak  

İletiTarih: Sal Mar 18, 2008 7:44 am 
Editör
Kullanıcı avatarı

- Gelin

1. Gelin AyÅŸe (5:43)
2. Munzur Dağı (4:39)
3. Oy AkÅŸamlar (5:40)
4. Bahçalarda Mor Meni (5:32)
5. YeÅŸil Ayna (4:05)
6. Yenice Yolları (3:08)
7. Çığrışır Bülbüller (4:01)
8. Gelin (5:40)
9. Allı Gelin (4:51)
10. Zilha Gelin (2:30)
11. Su Gelir Çağlar Ayşem (3:41)
12. Karadır Kaşların (5:58)
13. Ayağına Giymiş Kara Yemeni (3:11)

- Yare Dokunma (Muharrem Temiz ile)

1. Yayladan Gel
2. Yare Dokunma
3. Male
4. Dost Cemalin Benzer
5. Bahçede Bir Bülbül Ağlar
6. Ganatlı Gapı
7. Gizlendi (Uzun Hava)
8. Bugün Canan Geldi Bize
9. Ne Hacıyız Ne Hocayız
10. Felek (Uzun Hava)
11. Şu Benim Divane Gönlüm

- Saklarım Gözünde Güzelliğini (Aşık Veysel Türküleri)

1. Hayal Bana Yakin (5:05)
2. Murad (5:45)
3. Bes Günlük Dünyada (4:57)
4. Gönül Sana Nasihatim (4:55)
5. Sen Bir Ceylan Olsan (3:34)
6. Ben Gidersem (9:36)
7. Çirpinip Içinde (5:45)
8. Saklarim Gözümde Güzelligini (7:25)
9. Bir Ulu Agaçtan Bir Yaprak Düsse (5:06)
10. Kaldirsam Perdeyi (5:09)
11. Derdimi Dökersem (5:56)
12. Kizilirmak Seni Seni (4:31)

- Ah Istanbul

1. Ah Istanbul
2. Bir Ay DoÄŸar Ilk AkÅŸamdan Geceden
3. Yıldız Dağı
4. Beydağının Başı Kardır Borandır
5. Bahçalarda Zerdâli
6. Anam AÄŸlar BaÅŸucumda Oturur
7. Beyaz Geyme Toz Olur
8. Bey Mâyil
9. Çekemedim Akça Kızın Göçünü
10. Benim Adım Dertli Dolap
11. Karardı Karadeniz
12. Deniz Dalgasız Olmaz

- Kırmızı Buğday

1. Ne Feryad Edersin Divane Bülbül (3:25)
2. Feraye (Ferahi) (4:59)
3. Mahpushane Çeşmesi (2:09)
4. Bir Kökte Uzanmış Sarmaşık Gibi (4:42)
5. Beni Görüp Yüzünü Öte Dönderme (3:46)
6. Halkalı Şeker (2:54)
7. Bir Fırtına Tuttu Bizi (3:37)
8. Camlığın Başında Tüter Bir Tutun (5:33)
9. Senden Bana Yar Olmaz (3:07)
10. Kırmızı Buğday Ayrılmıyor Sezinden (4:12)
11. Tanrıdan Diledim Bu Kadar Dilek (2:11)
12. Salına Salına Suya Gidersin (3:00)

- Elif (İncesaz ile)

1. Bir İncecik Duman Tüter Bacadan 05:28
2. Kadifeden Kesesi 03:13
3. Kar Etmez Ahim Sen Gülizare 03:37
4. Tutam Yar Elinden (Türkü) 03:54
5. Tutam Yar Elinden (Şarkı) 02:11
6. Öte Yakaya Geçelim 02:50
7. Pencerede Perde Ben 04:08
8. Tanbur Taksimi 01:24
9. İncecikten Bir Kar Yağar 05:38
10. Elif Dedim Be Dedim 04:43
11. Sendeki Kaşlar Bende De Olaydı 02:49
12. Aşağıdan Acı Poyraz Acılar 04:00
13. Keklik Dağlarda Şağılar 02:59
14. Gül Kuruttum 03:48
15. Arpa BuÄŸday Daneler 02:24

Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 20, 2008 3:35 pm 

cengiz özkan benim dedemin akrabası annesinin sesi daha güzel kendisi istanbulda annesi ise izmitte oturuyor

Profile bak  

İletiTarih: Cum Nis 25, 2008 9:44 pm 

Ben sanırım Cengiz Özkan'ın en büyük hayranlarından biriyim.Herşeyden önce mükemmel bi sesi var Cengiz Abi'nin.Kişiliğine gelince duyduklarıma ve internetten araştırdığım kadarıyla çok iyi bir kişilik yapısı varmış.Gerçi ben daha çok tanımayı istedim hatta onunla hala tanışmak istiyorum ama nedense nasip olmadı daha.Umarım bana onunla ilgili bazı bilgileri verip yardımcı olabilecek bir arkadaş karşıma çıkar...

Profile bak  

İletiTarih: Cum Nis 25, 2008 9:48 pm 

Beni benden geçiren 'adam'lardan Cengiz Özkan ve Muharrem Temiz..

Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 7 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

Git: