Sistem saati: Cum Tem 04, 2008 9:03 pm

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Aşık Ali İzzet Özkan
İletiTarih: Sal Kas 21, 2006 12:11 pm 
Kullanıcı avatarı

Resim

Åžarkışla’lı Ali İzzet Özkan adından çokça söz edilen bir halk ozanımızdır.
1902 yılında Åžarkışla’nın Üğük köyünde doÄŸdu.
Belli bir öğrenim görmedi.Aşık Sabri den saz dersleri aldı ve küçük yaşlarda aşık oldu.
22 yaşlarında Adana´ya giderek Çukurovalı aşıklarla karşılaşmalar yaptı.

Uzun yıllar yurdun çeşitli yerlerinde gezip dolaştı.Pek çok şiir söyledi.
500´ü aşkın şiiri vardır ve şiirlerini zaman zaman çıkardığı kitaplarda toplamıştır.

Bazı türküleri de sanatçılar tarafından plaÄŸa okundu. Bunlar arasında “Mecnunum Leylamı Gördüm, Åžu Sazıma Düzen Ver, Mühür Gözlüm".

Ali İzzet Özkan Konya da yapılan Türkiye aşıklar bayramına katılmıştır. Aşık 1981 yılında bu dünyadan göçüp gider.

"Her Devrin Muhalifi"

"Mühür Gözlüm," "Şu Sazıma Bir Düzen Ver" gibi türküleriyle bilinen Aşık Ali İzzet Özkan aynı zamanda keskin dilli bir yergi üstadıydı. "Mecnunum Leylamı Gördüm" albümü, sanatçının inişli çıkışlı kariyerinin ayrıntılarını merak edenler için iyi bir kaynak.

Ali İzzet adı müzik tarihimize "Mühür Gözlüm," "Mecnunum Leylamı Gördüm," "Şu Sazıma Bir Düzen Ver" gibi toplumsal hafızamıza işlemiş türkülerle geçti. Fakat 1940´lardan itibaren politik hayatımızı takip eden kuşak, onu bambaşka bir özelliğiyle tanıyor.

1902 Şarkışla doğumlu Ali İzzet, aşıklarımızın 1960´lardan sonra geliştirdiği toplumsal yergi alışkanlığını 1940´lardan beri şiirlerinin önemli bir nakışı yapmış bir üstad. Memlekette esen siyasi rüzgârlara göre eleştiri oklarına hedef olan sanatçı, ilk kez CHP hükümetlerine yönelttiği ağır eleştirilerle dikkati çekmiş. 1950 yılında iktidar Demokrat Parti´ye geçince yeni hükümeti "mehdi demokrasi" diye göklere çıkartmış. Fakat çok geçmeden "Demokrat Parti´yi taze kız sandık / Çirkin çıktı kahpe çıktı dul çıktı" tarzında en ağır yergilerini düzmüş. 1960´tan sonra ise ılımlı bir sol çizgi izlemiş.

Veysel´in gölgesinde bir aşık
Siyasi yergi dışında Ali İzzet müzik tarihçilerinin ilgisini Aşık Veysel´in yaşıtı ve hemşehrisi olmasıyla da çekiyor. Aynı yörede yaşayan, aynı müzik kültürünün içinde yetişen, müzikal yönden birbiriyle aynı özellikleri gösteren iki aşık oldukları için Ali İzzet hep Aşık Veysel´le kıyaslanmış. Prof. Dr. İlhan Başgöz "Ali İzzet Özkan, Yaşamı, Sanatı, Şiirleri" adlı kitabında şu değerlendirmeyi yapıyor: "Ali İzzet Özkan uzun yıllar Aşık Veysel Şatıroğlu´nun gölgesinde yaşadı. Veysel, gözlerinin görmezliği, kişiliğinin olgunluğu ile, her gittiği yerde sevgi ve saygı görüyor; bu sevgi şiirlerinin değerlendirilmesinde de etkili oluyordu. Ali İzzet, kendisini Veysel´in ardında kalmaktan kurtarmak için çok çaba harcamış, çok sıkıntı çekmiş olmalı."

Ali İzzet´in gerçekten böyle bir sıkıntı çekip çekmediğini bilmiyoruz. Fakat bitmek tükenmek bilmeyen çalışma azmi ve araştırıcı kişiliğiyle Anadolu aşıklık geleneğinin önemli simaları arasında yer aldığını biliyoruz.

Murat Tunalı

Mecnun'um Leyla'mı gördüm

Mecnun'um Leyla'mı gördüm
Bir kerece baktı geçti
Ne sordum ne de söyledi
Kaşlarını yıktı geçti

Soramadım bir çift sözü
Ay mıdır gün müdür yüzü
Sandım ki Zöhre yıldızı
Şavkı beni yaktı geçti

Ataşından duramadım
Ben bu sırra eremedim